Dolazi nam toplije vrijeme i boravka izvan četiri zida, stoga smo za vas pripremili "Dane roštilja".
Prvi recept u suradnji s Kraljem roštilja je tu! A što će Slavonka prvo dimiti u Grill King kamadu nego šarana! Moje omiljeno jelo je šaran na rašljama i dimljeni šaran. Okus je bio identičan šaranu na rašljama, a priprema je bila puno jednostavnija i čišća! Dimljenje mesa i ribe me je uvijek privlačilo, puno sam istraživala, gledala i čitala, vremenski je zahtjevno, ali ohladite si omiljeno piće i uživajte u procesu...
Receptura
Potrebno vam je:
- 1 šaran do 2 kg2 žličice soli
- 1 žličica crvene paprike
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- Barbecook čips za dimljenje – jabuka ili limun
Prije svega čips za dimljenje natopite u vodi na barem 2 sata. Dobro ocijedite.
Očistite šarana te ga prepolovite na dvije polovice.
U posudi promiješajte sol, crvenu papriku i mljeveni papar.
Tu mješavinu utrljajte po cijelom šaranu.
Grill King kamado ugljenom zagrijte na temperaturu od 75-80 stupnjeva.
Položite šarana na rešetku, a ispod rešetke stavite aluminijsku posudu koja će uhvatiti eventualno kapljanje.
Poklopite Grill King kamado. Dodajte čips za dimljenje u otvor za to uz pomoć ladice i lopatice koju dobijete uz Grill KIng.
I dimite 3 sata. Svakih pola sata pogledajte termostat te regulirajte temperaturu otvaranjem donjeg i gornjeg ventila. Donji ventil smatrajte gasom, a gornji kočnicom. Znači, donjim pojačavajte vatru dok zatvaranjem i otvaranjem gornjeg primirujete.

Nakon 1.5 sat dimljenja, okrenite šarana pažljivo na drugu stranu pošto se savije, a tako ćete ga poravnati. Dodajte još čipsa za dimljenje – dva, tri prstohvata i dimite još 1.5 sat.
Nakon 3 sata izmjerite unutarnju temperaturu šarana na najdebljem djelu, mora doseći 63 stupnja C i to je znak da je riba termički obrađena i spremna za konzumaciju.
Poslužite uz krumpir salatu i malo limunovog soka!
