Nježnu teksturu fileta ribe mnogi se boje staviti na roštilj, razlog je razumljiv, ali nema mjesta brizi ukoliko tome pristupite s decentnom pažnjom. Nije osobito zahtjevno i ne trebate se bojati, samo slijedite upute. Ključ uspjeha je u pripremi roštilja prije nego što stavite filete na žar.
Osam koraka za pravilnu pripremu fileta ribe na roštilju
Korak #1
Zagrijte rešetke roštilja.
Lagano namočite papirnati ručnik u ulje; koristite hvataljke i premažite rešetke nauljenim papirom. Ponovite postupak barem 5 puta, svaki put iznova nauljite papir i premazujte dok rešetka ne postane sjajna. Zbog velike topline rešetke, ulje se polimerizira, stvarajući sloj koji sprječava da se bjelančevine u ribi lijepe za metal. Preporučujemo brisanje rešetke više puta tako da se stvori sloj koji jamči da se vaša riba neće lijepiti.
Korak #2
Premažite obje strane ribe tankim slojem biljnog ulja.
Korak #3
Začinite solju i paprom.
Korak #4
Riblju kožu postavite prema dolje i dijagonalno.
Korak #5
Smanjite vatru na srednje, pokrijte roštilj i kuhajte bez pomicanja ribe dok strana kože ne postane smeđa i blago zapečena na mjestima rešetke, 2 do 4 minute.
Korak #6
Filet (ali i cijelu ribu) nježno podignite lopaticom nakon 2 minute; ako se ne podigne s roštilja, nastavite kuhati, provjeravajući u intervalima od 30 sekundi, dok se ne pusti.
Korak #7
Pomoću 2 lopatice preokrenite ribu na drugu stranu.
Korak #8
Poklopite roštilj i kuhajte dok središta fileta ne postanu neprozirna i držite temperaturu na oko 125 stupnjeva na termometru, 3 do 7 minuta.

Ova tehnika najbolje djeluje s fileima lososa, ali može se koristiti i s bilo kojom bijelom ribom čvrstog mesa, uključujući škarpine, brancine i slično.
Bijelu ribu kuhajte na 140 stupnjeva i do 2 minute duže po strani.
Zapamtite, ključno je dobro premazati rešetke uljem, zatim lagano nauljiti obje strane ribe, začiniti i kuhati ribu na umjerenoj temperaturi. Rezultat će biti izvrstan, onakav kakav samo roštilj može pružiti.