Grillano pile na pivu na kamado roštilju

U suradnji s food blogericom Slavonka donosimo drugi u nizu recepeta na sjajnom kamado roštilju. Dani su roštiljanja na otvorenom, stoga smo za vas pripremili "Dane roštilja".

Grillano pile na pivu na kamado roštilju

Neslužbeni početak roštilj sezone je nakon prvog svibnja iako već znate da ja u roštilju uživam cijelu godinu!

Što vi najviše volite grillati?

Ovo je drugi recept u suradnji s Kraljem roštilja, a radi se o piletu na pivu! Mirisna, začinjena piletina, sporo pečena i dimljena u kamado roštilju! Kombinacija piva i dimljenja daje strašno sočno meso u kojem možete uživati na različite načine: od salata, do klasike s prilogom ili u tortilji, mogućnosti je bezbroj.

Receptura

Potrebno vam je:
- 1 cijelo pile 1.7kg
- 1,5 žličica soli
- 1,5 žličica luka u granulama
- 1,5 žlilčica crvene paprike
- 1,5 žličica praha suhih gljiva
- 1 žlica smeđeg šećera
- nekoliko kapi ljutog umaka po želji
- 3 žlice suncokretovog ulja
- 1 limenka piva od 500 ml
- pekač za perad

Za prilog:
- 1 veći batat narezan na tanke štapiće

Za početak krenite zagrijavati kamado na temepraturu od 150 stupnjeva. Osobno koristim brikete jer duže drže toplinu i lakši su za naložiti.

Dok se kamado grije, pripremite mješavinu začina. Sve gore navedene sastojke stavite u posudu i promiješajte.
Bogato premažite polovicom količine začina vaše pile iznutra i izvana.
Limenku od piva otvorite pa istresite polovicu količine piva.

Pile uspravno smjestite na pekač za perad tako da pile kroz donji otvor stavite na valjak i “provučete” kroz cijelo tijelo pileta.
Pile zajedno s pekačem položite u kamado na 1 sat, na 150 stupnjeva.
Dodajte chips za dimljenje po želji.


Nakon 1 sat, pile premažite ostatkom začina, ubodite termometar u najdeblji dio pileta - prsa, zatvorite i ostavite na još 1h, odnosno, sve dok pile ne dosegne unutarnju temperaturu od 75 stupnjeva C pa na više. U zadnjih sat vremena možete ubaciti u tacnu i štapiće batata i pustiti da se ispeče zajedno sa piletom.