Neslužbeni početak roštilj sezone je nakon prvog svibnja iako već znate da ja u roštilju uživam cijelu godinu!
Što vi najviše volite grillati?
Ovo je drugi recept u suradnji s Kraljem roštilja, a radi se o piletu na pivu! Mirisna, začinjena piletina, sporo pečena i dimljena u kamado roštilju! Kombinacija piva i dimljenja daje strašno sočno meso u kojem možete uživati na različite načine: od salata, do klasike s prilogom ili u tortilji, mogućnosti je bezbroj.
Receptura
Potrebno vam je:
- 1 cijelo pile 1.7kg
- 1,5 žličica soli
- 1,5 žličica luka u granulama
- 1,5 žlilčica crvene paprike
- 1,5 žličica praha suhih gljiva
- 1 žlica smeđeg šećera
- nekoliko kapi ljutog umaka po želji
- 3 žlice suncokretovog ulja
- 1 limenka piva od 500 ml
- pekač za perad
Za prilog:
- 1 veći batat narezan na tanke štapiće
Za početak krenite zagrijavati kamado na temepraturu od 150 stupnjeva. Osobno koristim brikete jer duže drže toplinu i lakši su za naložiti.
Dok se kamado grije, pripremite mješavinu začina. Sve gore navedene sastojke stavite u posudu i promiješajte.
Bogato premažite polovicom količine začina vaše pile iznutra i izvana.
Limenku od piva otvorite pa istresite polovicu količine piva.

Pile uspravno smjestite na pekač za perad tako da pile kroz donji otvor stavite na valjak i “provučete” kroz cijelo tijelo pileta.
Pile zajedno s pekačem položite u kamado na 1 sat, na 150 stupnjeva.
Dodajte chips za dimljenje po želji.

Nakon 1 sat, pile premažite ostatkom začina, ubodite termometar u najdeblji dio pileta - prsa, zatvorite i ostavite na još 1h, odnosno, sve dok pile ne dosegne unutarnju temperaturu od 75 stupnjeva C pa na više. U zadnjih sat vremena možete ubaciti u tacnu i štapiće batata i pustiti da se ispeče zajedno sa piletom.